Helsingin Juhlaviikot mobiilissa

Mitä?

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin taidefestivaali, joka esittelee taidemuotoja musiikista tanssiin, teatteriin, nykysirkukseen, visuaalisiin taiteisiin, lastentapahtumiin ja kirjallisuuteen. Juhlaviikkojen tehtävänä on taiteen eri muotojen tunnetuksi tekeminen ja kynnyksen madaltaminen taiteen kokemiselle.

Juhlaviikkojen vuoden 2011 mobiilipalvelu käsitti mobiililaitteille optimoidun sivuston, jonka tärkeimpänä tehtävänä oli tapahtumainformaation välittäminen liikkeessä olevalle ihmiselle.

Miksi?

Juhlaviikot tarjoaa elämyksiä laajalle yleisölle. Kävijöistä löytyy paljon aktiivisia ja valveutuneita kulttuurin kuluttajia, jotka arvostavat laadukkaita esityksiä mutta haluavat myös yllätyksiä. Runsaan ilmaisohjelmiston tarkoituksena on tehdä kulttuurista kaikille helposti saavutettavaa.

Älypuhelimien määrän raju kasvu on saanut kulttuuriväenkin odottamaan järkeviä mobiilisisältöjä varsinkin erilaisten tapahtumien ja festivaalien suhteen. Mobiiliruudulle puristettu artistilistaus ja lippujen hinnat eivät enää riitä, vaan tiedon oletetaan olevan entistä reaaliaikaisempaa ja kohdistetumpaa. Juhlaviikkojen kohdalla on ensiarvoisen tärkeää saada tietty sisältö erilaisille ihmisille helposti ja nopeasti.

Miten?

1. Oleellisuus
Täysikokoisen sivuston laajuudesta johtuen kaikki esitettävä tieto valikoitiin ja priorisoitiin hyvin tarkkaan. Erilaisia käyttötapauksia käytiin läpi ja informaatioarkkitehtuuri rakennettiin vastaamaan näitä odotuksia. Palvelu pyrki vastaamaan erityisesti mm. seuraviin kysymyksiin: "mitä minua kiinnostavaa tapahtuu seuraavaksi?", "mistä saan lipun?" ja "miten löydän perille?"

2. Henkilökohtaisuus
Palvelua oli mahdollisuus personoida laajentamalla itselle mieluisaa sisältöä ja vastaavasti nipistelemällä tai suodattamalla turhaa informaatiota pois. Pieniruutuisempien puhelimien kohdalla tämä ominaisuus teki myös selailusta huomattavasti nopeampaa ja selkeämpää.

3. Reaaliaikaisuus
Etusivulla näytettiin vain seuraavat tai halutun päivän mukaiset tapahtumat. Taiteiden yö -osioon rakennettiin toiminnallisuus, jonka avulla yli 200:sta tapahtumasta pystyi noukkimaan itselle mieluisimmat ajan, sijainnin sekä kiinnostuksen kohteen mukaan.

4. Kokemuksellisuus
Käyttöliittymästä suunniteltiin hyvin selkeä ja informatiivinen. Juhlaviikkojen identiteettivärejä käytettiin rikastamaan navigointia sekä puhaltamaan palveluun positiivista energiaa. Taiteiden yö -osion värimaailma oli vastaavasti öisempiin olosuhteisiin sovitettu. Vaikka kyseessä oli vain mobiilisivusto, designiin panostettiin tukemalla mm. Iphone 4:n resoluutiota ja suunnittelemalla sivustosta mahdollisimman applikaation kaltainen (splash screen, ikoni, osoiterivin piilotus ym. koti-valikkoon lisättäessä). Sivusto testattiin toimivaksi myös suurella osalla muita puhelimia, joilla ihmiset kokevat vielä netin selailun olevan järkevää.

Tulokset?

Käyttäjäpalaute palvelusta oli lähes poikkeuksetta positiivista. Taiteiden yön aikana mobiilipalvelun käyttö ylitti odotukset ja sai kiitosta helposta tavasta selailla yön tapahtumia.

Mobiilipalvelun päätoiminen markkinointi tapahtui Juhlaviikkojen oman markkinoinnin rinnalla. Erityistä markkinointia tehtiin Taiteiden yön alla mobiileissa uutismedioissa, sosiaalisessa mediassa sekä tekstiviestitse erinäisiin asiakasrekistereihin. Mobiililaitteilla Juhlaviikkojen web-sivuille pyrkivät ohjattiin suoraan mobiiliversioon.

Käynnit:
(elokuussa / Taiteiden yönä)20,695 / 6,715

Yksilöidyt kävijät:
(elokuussa / Taiteiden yönä) 16,307 / 5,559

Sivujen katselut:
(elokuussa / Taiteiden yönä) 88,663 / 37,462

Aikaa käytettiin keskimäärin:
(elokuussa / Taiteiden yönä) 02:54 / 05:02

Itse festivaalilla oli 184 000 kävijää, joista maksullisiin tapahtumiin osallistui 53 500 kävijää ja ilmaistapahtumiin 130 200 kävijää. Festivaalin suurimpaan kaupunkitapahtumaan Taiteiden yöhön osallistui arviolta 55 000 ihmistä.

Kuvia

www.hjv.fi

(Huom. ei ajankohdasta johtuen välitä enää oikeaa kuvaa)

Suunnittelu ja toteutus

TaisteMikko Harju, Ville Kaisla, Jyrki Pulliainen, Oscar Salonaho
Helsingin JuhlaviikotAnu Kauppi, Turkka Ylinen

Mukana myös

Bob HelsinkiAnu Igoni, Antti Einiö, Pertti Pällijeff, Timo Leppänen, Thomas Grègoire, Anttu Brück, Jukka Kurttila, Jenni Ihatsu, Miia Länsimäki
ElisaKatja Laine