HIFK Taskupeto Windows Phone 7

Mitä?

Helsingin IFK, vuonna 1897 perustettu urheiluseura, on Suomen vanhin SM-liiga -joukkue. HIFK on seitsemällä Suomen mestaruudellaan yksi liigan menestyneimpiä joukkueita.

Taistelaiset ovat olleet rakentamassa HIFK:in mobiilipalveluita niiden syntymästä asti – vuodesta 2007. Nokia Lumia 800:n ilmestyttyä helmikuussa 2012, oli aika kääntää jälleen uusi sivu ja julkaista fanien keskuudessa suuren suosion saavuttaneesta Taskupedosta Windows Phone -versio.

Sovelluksen tärkeimpinä tehtävinä on osallistaa faneja, sekä välittää reaaliaikaista informaatiota käyttäjiensä ollessa liikkeellä niin hallilla ja ennen kaikkea sen ulkopuolella.

Miksi?

HIFK on kannattajilleensa sydämen asia. Fanit rakastavat joukkuettaan ja joukkue rakastaa fanejaan. Lähes 54.000:lla Facebook-tykkääjällä joukkue on lisäksi hyvin aktiivisessa sosiaalisessa yhteydessä heihin. Joukkueelle on siis tärkeää olla läsnä myös mobiilissa kanavassa, mahdollisimman lähellä. Fani taas ei menetä yhteyttään joukkueeseen ja kanssafaneihin, oli hän missä tahansa.

Miten?

Vaikka kokemuksesta tiesimmekin mitä fanit ja joukkue applikaatiolta haluavat, oli silti hyvä hetki pyyhkiä pöytä ja analysoida aiemmat versiot kohta kohdalta läpi. Myös Windows Phone oli alustana markkinoilla uunituore ja sovelluskauppa käytännössä katsoen tyhjä hyvin tehdyistä sovelluksista. Hyvää harjoitusta kehitykseen ja samalla ensimmäiseen WP-projektiimme antoi partneriohjelma Microsoftin kanssa, joka asetti tiukimmat mahdolliset vaatimukset applikaation oikein rakentamiselle ja Metron design-kielen noudattamiselle.

1. Oleellisuus
Fanin kohokohta on kun HIFK pelaa. Tällöin palvelukin virittäytyy vastaavaan tilaan; pelitilanne näytetään etusivulla (sekä live-tiilessä puhelimen valikossa) ja nopea pääsy liveseurantaan näyttää pelitapahtumat ja muiden matsien tilanteet reaaliajassa. Facebook-keskustelu, joka sekin käy pelien aikaan todella kuumana, on kaiken aikaa läsnä – vain muutaman pyyhkäisyn päässä. Vierasotteluiden aikaan käyttäjä voi lisäksi kuunnella matsiradiota käyttönsä taustalla. Kun ottelu taas ei ole käynnissä, etusivu keskittyy mm. siihen, mitä seuraavaksi on luvassa ja kehotetaan seuran kannalta olennaiseen – lipun ostoon.

2. Autenttisuus
Lätkäfani ei pelkää näyttää faniuttaan, huomaahan sen jo katukuvassakin. Myös applikaation on syytä tukea tätä rakkaussuhdetta. Ja vaikka Metro UI tarjoilee jo oletuksena hyvät lähtökohdat selkeälle ulkoasulle, halusimme synnyttää rinnalle vahvan petomaisen visuaalisen ilmeen syvän tunnesiteen ylläpitämiseksi – hyvästä käyttökokemuksesta ja informaation selkeästä esittämisestä tinkimättä.

3. Stadin herruus
Sattuipa myös niin, että kehitimme vastaavan applikaation myös HIFK-fanien pahimmalle vihollisille – Helsingin Jokereille. Juurikin tästä intohimoisesta suhteesta johtuen, päätimme rakentaa sillan applikaatioiden välille. Syntyi Stadin Herruus – applikaation sisäinen virtuaalitaistelu fanien välille. Taistelun idea on yksinkertainen, mutta sitäkin koukuttavampi: vallata sijaintisi pohjalta alueita omalle tiimillesi, saada itselleen pisteitä ja nousta joukkueesi ykköskannattajaksi. Lisäpisteitä saa myös matseihin kirjautumisista ja Facebookissa rummuttamisesta. Taistelun käytön suosio yllätti ja on ollut tuloksiltaan yllättävän tasaväkistä. Tälläkin hetkellä ero on vain prosentin, HIFK:in eduksi.

Tulokset?

Käyttäjäpalaute palvelusta on ollut lähes poikkeuksetta positiivista. Kiitosta on tullut palvelun nopeudesta, yksinkertaisuudesta sekä siitä, ettei se tee yhtään enempää eikä vähempää mitä fani taskussaan siltä tarvitsee. Marketplacessa sille on vuoden aikana kertynyt 110 arvostelua ja neljä tähteä. Tähtien määrää painaa alas mielenkiintoinen sivuilmiö – muiden joukkueiden fanit, jotka lataavat applikaatiota vain antaakseen sille huonon arvostelun. Kertonee jotain intohimosta lajia kohtaan.

Latausmäärät (02/12 – 02/13):11,393

Liveseuraajia keskimäärin ottelussa:830

Stadin Herruus:
Rekisteröityneitä:1,863
Liputuksia keskimäärin päivässä:443
Liputuksia yhteensä:80,571

Kuvia

Lataa Marketplacesta

Suunnittelu ja toteutus

TaisteMikko Harju, Ville Kaisla, Oscar Salonaho
Helsingin IFKJussi Patjas